tiramisu2
Deser

Tiramisu

Dzisiaj w nocy wyśniło mi się tiramisu. Nie mam pojęcia czemu, bo choć uwielbiam kawę, to tego deseru nigdy jakoś nie wielbiłam. Może dlatego, że tego typu deseru w wersji wegańskiej jeszcze nie robiłam. Postanowiłam, że podejmę próbę. Wszystko miałam zaplanowane (we śnie): krem z serka sojowego, biszkopty według przepisu na biszkopt na tort i pyszne ciasto gotowe.

Rzeczywistość okazała się być inna. Serka nie miałam, więc pojechałam do sklepu, by go kupić. Było jedno opakowanie – zdecydowanie za mało, by wystarczyło do ciasta. Postanowiłam na domową wersję kremu z kaszy manny. Biszkopt tortowy też mi nie chciał wyjść, więc na szybko zrobiłam inną wersję biszkoptu. Ta na szczęście wyszła i ciasto spełniło moje senne oczekiwania. 😀 Spokojnie możecie zrobić biszkopt z przepisu na biszkopt do tortu (tutaj). Ja nie miałam już aquafaby, dlatego zrobiłam inny biszkopt. Decyzja należy do Was.

Składniki (foremka 30x12cm):

Biszkopt (foremka 32×22 cm):

180 g mąki T450
50 g cukru pudru
180 ml wody
20 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka octu jabłkowego

Krem:

70 g kaszy manny
300 ml mleka sojowego
70 g cukru
20 g cukru wanilinowego
200 ml śmietanki sojowej
150 ml kawy
Kakao

1 porcja (ciasto podzielone na kawałków) to 180 kcal.

Przygotowanie:

Jeśli przygotowujecie biszkopt z przepisu na tort (przepis tutaj) należy wykonać małą modyfikację: przed dodaniem mąki odłóżcie do osobnej miski 50 g piany (dodamy ją do kremu). Do pozostałej piany dodajcie mąkę – UWAGA! – dodajcie o 30 g mąki mniej!
Biszkopt na szybko:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem pudrem. Wlewamy wodę i olej i całość dokładnie mieszamy. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy i czekamy, aż całkowicie przestygnie.

W tym czasie przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kaszę manną. Gotujemy na średnim ogniu co chwilę mieszając. Po kilku minutach kasza zacznie gęstnieć. Gdy mleko całkowicie się wchłonie (kasza będzie bardzo gęsta) dodajemy cukier, mieszamy i zestawiamy garnek z ognia i odkładamy na bok, by przestygła. Jeszcze ciepłą miksujemy na gładki krem razem ze śmietanką sojową. Gdy krem całkowicie wystygnie łączymy go z 50 g ubitej aquafaby. Krem chłodzimy w lodówce.

Foremkę (30×12 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy pierwszą warstwę biszkoptu: albo wycinamy kółka z biszkoptu i wykładamy nimi dno (mają być przerwy), albo kroimy paski 10×2 cm i wykładamy nimi dno zachowując 0,5 cm odstępy. Biszkopt nasączamy kawą i kładziemy krem. Na krem kładziemy drugą warstwę biszkoptów, które wcześniej nasączyliśmy kawą. Wierzch smarujemy kremem, posypujemy kakaem lub gorzką czekoladą i wstawiamy na min. 5 godzin do lodówki. Serwujemy mocno schłodzone.

tiramisu3

tiramisu4

tiramisu5

Poprzedni post Następny post

Mogłoby Ci się również spodobać

6 Komentarze

  • Odpowiedz Aga 4 Październik 2016 w 15:08

    Plis, tylko nie „kakaem” :p

    • Gosia
      Odpowiedz Gosia 4 Październik 2016 w 15:38

      Hehe. Twardy orzech do zgryzienia z tym KAKAO. Nieodmienialny, ale jednak język potoczny dopuszcza pewne odmiany. Kakao mi nie podchodziło, więc jest kakaem. 😉

  • Odpowiedz Aga 4 Październik 2016 w 17:18

    Ech dobra, pal sześć kakao. Ciacho wygląda tak, że człowiek ma ochote liznąć ekran 😉 muszę zrobić!

    • Gosia
      Odpowiedz Gosia 4 Październik 2016 w 22:07

      😀 Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda! :)

  • Odpowiedz Piotr 5 Październik 2016 w 06:36

    Boskie !!

  • Odpowiedz